Poniżej znajdziesz dyskusję o Allegro dla B2B na forum Jak zarabiać w internecie?; Jak wiadomo serwis Allegro jest jedną z najczęściej odwiedzanych stron w polskim internecie ( ...
Jak wiadomo serwis Allegro jest jedną z najczęściej odwiedzanych stron w polskim internecie (ponad 4 mld odsłon miesięcznie). Jego misją jest dostarczanie usługi możliwości kupna i sprzedaży w internecie polskim internautom. Na początku był on raczej bardziej nastawiony na użytkowników niebiznesowych (świadczy o tym głównie prowadzenie aukcji). Co stworzyło miejsce dla platformy B2B na polskim rynku.
Wiadomo, że na świecie jest znacznie mniej klientów biznesowych, niż indywidualnych, mimo to ich potencjał znacznie większy, ponieważ to właśnie firmy tworzą większą część ruchu pieniężnego w gospodarkach. Każda polska firma zawiera kontrakty i umowy na sumy pieniędzy o wiele większe, niż te zawierane na serwisie allegro w Polsce. Odnosząc się do badań opublikowanych na początku 2000 roku, wartość zawieranych transakcji B2B wyprzedziła B2C w proporcjach 10 do 1. Przez następne lata, B2B osiągnęła wartość na świecie rzędu 7.29 tryliarda dolarów przed 2004 rokiem. Na początku 2000 rzeczywistość wyglądała całkowicie inaczej, dzisiaj z pewnością B2B stanowi jeszcze większy potencjał. Te czynniki sprawiają, że platforma umożliwiająca kontakty biznesowe pomiędzy przedsiębiorcami, która zdobędzie przewagę i uznanie przedsiębiorców w Polsce uzyska dostęp do poprzez swoją stronę do większości firm w Polsce. Stanowi to ogromny potencjał, który może być wykorzystany na ogromną liczbę sposobów (przykładowo reklamy, które ukazywałyby się miałyby ogromny zasięg w grupie przedsiębiorców).
Przykładem takiej firmy umożliwiającej kontakty firmowe w Polsce jest Marketeo.com. Ogłoszenia B2B, dotyczą one wszystkich rodzajów działalności gospodarczej w Polsce. Moim zdaniem firma Marketeo zajęła dawno pozycję lidera w pośrednictwie B2B (około 2 mln odsłon miesięcznie). Mimo, że dostarcza tylko darmowe ogłoszenia firmom tworzy temu serwisowi ogromne pole do manewru. Obecnie Marketeo istnieje już 10 lat i jest już notowaną spółką akcyjną, a niedawno dołączyła także do rynku NewConnect. Jest także właścicielem 21 serwisów branżowych takich jak np.: Tworzywa.com.pl, Drukarnie.com.pl, Opakowania.com.pl. A z platformy korzystają firmy ze 169 krajów w tym najczęściej z Polski, Niemiec, Rosji, Chin, USA, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.
Ostatnio edytowane przez Radek_K ; 29-08-2008 o 08:23.
Ja bym dodał jeszcze ,że sektor B2B w znaczący sposób odróżnia się od wszystkich pozostałych. Przyczyną takiego stanu rzeczy należy upatrywać w fakcie, iż tylko w sektorze B2B żadną ze stron transakcji nie jest konsument - osoba fizyczna.
W obrocie handlowym, w którym jedną ze stron jest konsument a drugą - firma, głównym kanałem płatności są karty kredytowe oraz, cieszący się dużą popularnością i ogólnie uważany za bezpieczny, przelew bankowy. Płatności w obrocie między konsumentami realizowane są przez specjalizowane banki internetowe (np. Platnosci.pl, mbanki itp) lub poprzez tradycyjne metody.
Płatności między firmami na ogół są znacznie lepiej sprecyzowane. Podpisywane są umowy o wzajemnym uznawaniu faktur, a płatności dokonywane są praktycznie zawsze za pośrednictwem przelewu bankowego. Często posiada on przedłużony termin płatności lub bierze udział w cyklu rozliczeń miesięcznych. Poziom wzajemnego zaufania pomiędzy przedsiębiorstwami jest dużo wyższy, niż w przypadku handlu pomiędzy konsumentami.
Siła nabywcza przedsiębiorstw jest zdecydowanie większa od siły nabywczej poszczególnych konsumentów, dlatego też średnia wartość transakcji zawieranych pomiędzy przedsiębiorstwami wielokrotnie przewyższa średnią wartość transakcji w przypadku, gdy przynajmniej jedną ze stron jest konsument. Oznacza to również, że liczba uczestników niezbędna do pokrycia kosztów działalności jest znacznie mniejsza, niż w przypadku modeli z udziałem konsumenta. Wraz ze średnią wartością transakcji, cecha ta stanowi kolejną różnicę pomiędzy rynkami B2B a rynkami z udziałem konsumentów. Marketeo bardzo się rozwinął przez te 10 lat ,ale mam wrażenie ,że stoi w miejscu i nic nie robi, aby bardziej zatrzymać klientów na dłużej jak tak jak robi to Alibaba.com gdzie z konto Gold klienci płaca prawie 10 tys. zł (wiem bo mi oferowali ,ale jak narazie mieć Free z ograniczeniami.W Polsce przeglądałem wiele portali i największą przyszłość wróże młodemu portalowi B2B Catania.pl aczkowielwiek ma jeszcze ogromne braki w SEO ,ale chłopaki z Poznania (widać ,że Poznań to nie tylko Allegro i Wykop ,ale tez Catania moze zawojowac na naszy rynku) mocno pracują nad funkcjonalnością , kategoriami ,( które są bardzo trudne do utworzenia gdyż musza głęboko zagłębiać się w dana branżę) szybkim kontaktem on-line .Poza tym to co mi się podoba ,że portal jest dla Polaków i naszych firm co jeszcze bardziej wpływa na wiarygodność i budowę własnego społeczeństwa wokół portalu - czyli znów model Alibaba.com i jej dziecka Alibaba.cn ,a nie jak 100% innych portali ,które wrzucają do swoich baz wszystko co sie da aby zapełnic kategorie . .Ogólnie widać ,że rynek portali B2B wielobranżowych powoli i u nas się rozwija .
Ostatnio edytowane przez denver2001@o2.pl ; 16-12-2009 o 22:39.