jak zliczana jest konwersja w Google Analytics, gdy nastąpiło kilka wejść na stronę
Poniżej znajdziesz dyskusję o jak zliczana jest konwersja w Google Analytics, gdy nastąpiło kilka wejść na stronę na forum Efektywność reklamy - jak mierzyć?; Być może zastanawialiście się, jak Google Analytics mierzy konwersję, gdy nastąpiło kilka ...
jak zliczana jest konwersja w Google Analytics, gdy nastąpiło kilka wejść na stronę
Być może zastanawialiście się, jak Google Analytics mierzy konwersję, gdy nastąpiło kilka wizyt na stronę tego samego użytkownika. Otóż w tym wypadku jak zliczane są wizyty (wejście po 30 minutach to nowa wizyta) ma pomniejsze znacznie.
Jeżeli wczoraj wszedłem na daną stronę poprzez link sponsorowany z Google a dziś wróciłem tam z zakładki ulubione, to i tak Analytics zapisze konwersje wejściu z reklamy płatnej w wynikach wyszukiwania (oczywiście zakładając, że nie usunąłem plików cookie).
Jeżeli jednak międzyczasie wszedłem na stronę poprzez otagowany (z odpowiednimi parametrami, Google AdWords tagi dodaje automatycznie dla potrzeb Google Analytics) link w Onecie, to konwersja zostanie przypisana Onetowi. To samo dzieje się dla linku z tagami z kampanii emailowej. Czyli Analytics przypisze konwersję wejściu z ostatniego źródła.
Można tak ustawić Analytics, żeby nie nadpisywał cookie i wtedy konwersja będzie przypisana do pierwszego wejścia z danej kampanii. Tutaj info jak to zrobić: http://www.google.com/support/analyt...y?answer=27247
Dodac należy ten kod:
&utm_nooverride=1
Takie ustawienie nie zabezpieczy przed nadpisaniem cookie, jeżeli drugie / kolejne wejście nastąpiło z wyników organicznych lub linku z innej strony bez tagów (czyli zwykłego odsyłacza - referrar). Czyli jeżeli wszedłem na daną stronę poprzez link sponsorowany, zapamiętałem nazwę firmy, następnego dnia wpisałem nazwę firmy do wyszukiwarki i kliknąłem w wynik organiczny, to konwersja zostaje przypisana wynikom organicznym.
Śledzenie konwersji AdWords opiera się na third party cookies, ściśle mówiąc na cookies nadawanych przez Google
Konwersja przydzielana jest pierwszej, klikniętej reklamie AdWords i pierwszemu słowu kluczowemu, które wywołało reklamę.
Ważność cookies zliczającego konwersję trwa 30 dni, przy czym nie ma możliwości modyfikacji tego okresu.
Za datę konwersji system uznaje datę pierwszego kontaktu z reklamą AdWords.
Cytat:
Śledzenie konwersji Google Analytics opiera się na first party cookies, ściśle mówiąc na cookies nadawanych przez domenę, na której wylądował użytkownik.
Konwersja przydzielana jest ostatniej, klikniętej reklamie AdWords i ostatniemu słowu kluczowemu, które wywołało reklamę.
Za datę konwersji system uznaje rzeczywistą datę wykonania konwersji.