jak zliczana jest konwersja w Google Analytics, gdy nastąpiło kilka wejść na stronę

Poniżej znajdziesz dyskusję o jak zliczana jest konwersja w Google Analytics, gdy nastąpiło kilka wejść na stronę na forum Efektywność reklamy - jak mierzyć?; Być może zastanawialiście się, jak Google Analytics mierzy konwersję, gdy nastąpiło kilka ...

Wróć   Sprawny Marketing Forum > Marketing forum > Efektywność reklamy - jak mierzyć?

Zarejestruj się FAQ Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane Sprawny Marketing Forum RSS Feeds
stare 13-08-2007, 20:13
Administrator

Domyślnie jak zliczana jest konwersja w Google Analytics, gdy nastąpiło kilka wejść na stronę

Być może zastanawialiście się, jak Google Analytics mierzy konwersję, gdy nastąpiło kilka wizyt na stronę tego samego użytkownika. Otóż w tym wypadku jak zliczane są wizyty (wejście po 30 minutach to nowa wizyta) ma pomniejsze znacznie.

Jeżeli wczoraj wszedłem na daną stronę poprzez link sponsorowany z Google a dziś wróciłem tam z zakładki ulubione, to i tak Analytics zapisze konwersje wejściu z reklamy płatnej w wynikach wyszukiwania (oczywiście zakładając, że nie usunąłem plików cookie).

Jeżeli jednak międzyczasie wszedłem na stronę poprzez otagowany (z odpowiednimi parametrami, Google AdWords tagi dodaje automatycznie dla potrzeb Google Analytics) link w Onecie, to konwersja zostanie przypisana Onetowi. To samo dzieje się dla linku z tagami z kampanii emailowej. Czyli Analytics przypisze konwersję wejściu z ostatniego źródła.

Można tak ustawić Analytics, żeby nie nadpisywał cookie i wtedy konwersja będzie przypisana do pierwszego wejścia z danej kampanii. Tutaj info jak to zrobić: http://www.google.com/support/analyt...y?answer=27247
Dodac należy ten kod:
&utm_nooverride=1

Takie ustawienie nie zabezpieczy przed nadpisaniem cookie, jeżeli drugie / kolejne wejście nastąpiło z wyników organicznych lub linku z innej strony bez tagów (czyli zwykłego odsyłacza - referrar). Czyli jeżeli wszedłem na daną stronę poprzez link sponsorowany, zapamiętałem nazwę firmy, następnego dnia wpisałem nazwę firmy do wyszukiwarki i kliknąłem w wynik organiczny, to konwersja zostaje przypisana wynikom organicznym.

Wejście bezpośrednie nie nadpisuje nigdy cookie.

Więcej tutaj:
How Does Google Analytics Track Conversion Referrals?
współtwórca: SprawnyMarketing.pl
Odpowiedź z Cytatem
stare 22-11-2007, 15:29
Administrator

Domyślnie cookie - czas życia w Google Analytics

Warto jeszcze dodać: cookie domyślnie żyje 6 miesięcy na komputerze (a żeby być dokładniejszym - na komputerze w konkretnej przeglądarce).

Można to zmienić poprzez zmienną _ucto, gdzie w sekundach wpisujemy ile ciastko ma żyć. Poniżej przykład dla 30 dni.

Kod:
<script type="text/javascript">
_uacct = "UA-XXXXX-X";
_ucto = 2592000;
urchinTracker();
</script>
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-01-2008, 12:29
Administrator

Domyślnie różnice w mierzeniu konwersji Googla Analytics - AdWords

Bardzo dobry artykuł napisał Mariusz o różnicach w mierzeniu konwersji między Google Analytics i Google AdWords: Śledzenie konwersji AdWords czy śledzenie Google Analytics?

Kilka cytatów:

Cytat:
  • Śledzenie konwersji AdWords opiera się na third party cookies, ściśle mówiąc na cookies nadawanych przez Google
  • Konwersja przydzielana jest pierwszej, klikniętej reklamie AdWords i pierwszemu słowu kluczowemu, które wywołało reklamę.
  • Ważność cookies zliczającego konwersję trwa 30 dni, przy czym nie ma możliwości modyfikacji tego okresu.
  • Za datę konwersji system uznaje datę pierwszego kontaktu z reklamą AdWords.
Cytat:
  • Śledzenie konwersji Google Analytics opiera się na first party cookies, ściśle mówiąc na cookies nadawanych przez domenę, na której wylądował użytkownik.
  • Konwersja przydzielana jest ostatniej, klikniętej reklamie AdWords i ostatniemu słowu kluczowemu, które wywołało reklamę.
  • Za datę konwersji system uznaje rzeczywistą datę wykonania konwersji.
współtwórca: SprawnyMarketing.pl
Odpowiedź z Cytatem
stare 15-03-2009, 19:36
Junior Member

Domyślnie

Warto zaktualizować ten ciekawy wątek:

Konwersja przydzielana jest ostatniej, klikniętej reklamie AdWords i ostatniemu słowu kluczowemu, które wywołało reklamę.

Za datę konwersji system uznaje datę ostatniego kontaktu z reklamą AdWords.
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-03-2009, 19:16
Member

Domyślnie

Wszystko się zmienia, metodologie również
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may Nie post new threads
You may Nie post replies
You may Nie post attachments
You may Nie edit your posts

vB code is Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 19:15.

Forum Blog

Polecamy

Szkolenie AdWords lampy błyskowe metz Szkolenia Google adwords