Google Analytics - nadchodzą duże zmiany, nowy GATC i event tracing
Poniżej znajdziesz dyskusję o Google Analytics - nadchodzÄ… duże zmiany, nowy GATC i event tracing na forum Efektywność reklamy - jak mierzyć?; Google Analytics przechodzi duże zmiany. Jeszcze tej informacji oficjalnie nie ma, ale już niedÅ‚ugo ...
Google Analytics - nadchodzą duże zmiany, nowy GATC i event tracing
Google Analytics przechodzi duże zmiany. Jeszcze tej informacji oficjalnie nie ma, ale już niedługo dostępny będzie w całkowicie nowy Google Analytics Tracing Code - ga.js. Oznacza to, że będą dwie wersje - stary urchin.js i nowy ga.js. Czym się różnią:
Cała zmiana służyła jednemu - wsparciu śledzenia zdarzeń. Dzięki temu mamy możliwość śledzenia stron ajax i reach media, bez robienia protez typu urchintracker() i tworzenia wirtualnych page views. Koniec z mierzeniem kliknięć na zewnątrz poprzez dodawanie onclick....
Śledzenie zdarzeń daje nowy poziom w hierarchii danych:
- odwiedzajÄ…cy (visitors)
- odwiedziny / wizyty (visits)
- odsłony (pageviews)
- zdarzenia (events)
Oto jak będzie wyglądął nowy kod wklejany na strony, do porównania ze starym:
Tak a propo, to www.epikone.com/blog/ to jeden z najlepszych blogów o GA dla zaawanasowanych, polecam już chyba którys raz z rzędu, również ich ebook za jedynie 10$ do kupienia w ORelly.
Mam pytanie do lepiej zorientowanych, bo widzę pewną rozbieżność pomiędzy tym co jest w dokumentacji/Pomocy do GA.js a tym co mi podaje strona:
Ustawienia Analytics > Ustawienia profilu > Sprawdź status (Kod śledzenia) > Opcja: Nowy kod śledzenia (ga.js):
A mianowicie w pierwszym wypadku jest podane wywołanie dwóch metod:
1: pageTrader._initData();
2: pageTrader._initPageview();
A w drugim tylko metody:
pageTrader._initPageview();
Więc jak to jest w istocie?
Czy można/należy pominąć metodę _initData()?
Zakładając, że ma podstawowy kod śledzenia w dole strony tuż przed </body>.
A teraz chcę dodać kod śledzenia konwersji/transakcji w podsumowaniu koszyka:
...."google-analytics.com/ga.js'...
var pageTracker = _gat._getTracker("UA-xxxx-1");
pageTracker._trackPageview('/koszyk-podsumowanie');
pageTracker._addTrans(.....);
pageTracker._addItem(.....);
pageTracker._trackTrans();
.....
To podstawowy kod śledzenia u dołu strony muszę usunąć! Czy tak?
Bo jak mniemam narażam się, w najlepszym przypadku, na podwójne naliczenia otwarcia tej podstrony!
Tak, dokładnie. Ze względu na to, że pageTracker._trackPageview jest wywoływana z parametrem zostanie wówczas wywołana drugi. W tym wypadku najlepiej wyświetlać ten kod tylko raz.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Jeszcze jedną rzecz chce zapytać!
Gdy mam zainstalowane skrypty GoogleAnalitics z E-commerce (z zapisywaniem transakcji ... ._trackTrans()), to czy te dane przekazywane są do AdWords w celu podliczania transakcji, czy też muszę dodatkowo wstawiać kod śledzenia AdWords???
Jeżeli spełnione są wszystkie warunki, które opisywałem w artykule: Poprawne dane z AdWords w Google Analytics Google Analytics będzie przydzielał odpowiednie transakcje do segmentu AdWords (a dokładnie mówiąc google/cpc). Jeżeli chcesz mieć dane o transakcjach w interfejsie AdWords musisz skorzystać z śledzenia konwersji AdWords, który jest zupełnie innym systemem śledzącym konwersje (dane z Google Analytics nie są eksportowane do interfejsu AdWords).