gierki w sluzbie marketingu

Poniżej znajdziesz dyskusję o gierki w sluzbie marketingu na forum Buzz - Marketing szeptany; Z pewnością efektywność będzie współmierna do pieniędzy, jakie by w ...

Wróć   Sprawny Marketing Forum > Marketing forum > Buzz - Marketing szeptany

Zarejestruj się FAQ Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane Sprawny Marketing Forum RSS Feeds

Odpowiedz

LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 24-09-2007, 09:35
Junior Member

Domyślnie

Z pewnością efektywność będzie współmierna do pieniędzy, jakie by w to włożyć, bo nie wszystkie gry koniecznie muszą być tanie. NIe wspominajac, ze i gry trzeba promowac.
Odpowiedź z Cytatem
stare 24-09-2007, 11:03
Administrator

Domyślnie koszty promocji gry

Yarek zwrócił uwagę na bardzo waży aspekt -- to trzeba jeszcze dodatkowo wypromować, samo się nie zrobi.

To samo dotyczy wszelkich strategii polegających na budowaniu poradników / kursów email etc. -- ludzie zapominają że samo istnienie takiej zawartości to za mało -- dodatkowe działania wspomagające muszą zostać uruchomione.
współtwórca: SprawnyMarketing.pl
Odpowiedź z Cytatem
stare 06-10-2007, 20:00
Junior Member

Domyślnie

A ktos niech na bezczelnego wypuści w sieć szacunkowy koszt takiej gierki flaszowej, czy np w blitzbasicu i wtedy bedzie mozna porównac z kosztami porównywalnych innych rozwiązań.

Albo jak ktoś gdzieś widział takie wyceny to proprosiłbym pieknie i zamrugał słodko oczętami bo sie zastanawiam nad ofertami

Co mnie najbardziej irytuje we współczesnym świecie, to że cokolwiek by sie robiło hehe w nowych mediach to trzeba byc omnibusem i znac się na wszystkim.... i ciagle szukać nowych danych, które po 2 latach są juz nieaktualne....
stare 12-10-2007, 18:38
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Tomasz.Frontczak Zobacz post
Yarek zwrócił uwagę na bardzo waży aspekt -- to trzeba jeszcze dodatkowo wypromować, samo się nie zrobi.
przeciez to powiedzialem
Odpowiedź z Cytatem
stare 28-10-2007, 15:43
Member

Domyślnie

Koszt niewielkiej gry, bez specjalnie skomplikowanych zasad może spaśc nawet do 4-5K, wraz ze zrobieniem grafiki (flash lub 3D). Trudno oceniać dużo to czy mało - giganci rynku potrafią zlecić to i za 50K, cóż z tego skoro rozmawiamy o prostym rozwiązaniu.

Pozdrowienia

Adweb.pl - Agencja Interaktywna e-marketing, pozycjonowanie, e-PR
2be.pl - Rejestracja domen, serwery www dla biznesu
Odpowiedź z Cytatem
stare 14-11-2007, 09:25
Junior Member

Thumbs up Jak to robią specjaliści ;)

Zobaczcie:

http://iwantoneofthose.com/stuff-to-do

Uważam, że IWOOT zrobił to świetnie. Mają gry w których używają swoich produktów. Poza tym gry są zabawne jak i cała zawartość tego sklepu internetowego. Pracowałem tam przez 3 lata i wiem, że te gry na prawdę działają. Nie dość, że reklamują produkty, zwiękaszają brand awareness (w okienku gry widoczne jest ich logo), na końcu proszą o email jeżeli chcesz dodać swój wynik do listy. Ten email jest potem używany w newsletterze. Co więcej strony z grami linkują do iwoot bądź zamieszczają gry IWOOT u siebie co jeszcze bardziej zwiększa znajomość marki. Trochę jak viral marketing.

Można, tylko trzeba to sobie dobrze pomyśleć!

-----------------------
Pozawiam
Michał Kunysz
http://www.marketingwinternecie.com
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-01-2008, 08:54
Junior Member

Domyślnie

Może to nie jest najświeższy przykład, ale w 2005 roku została wydana fajna gierka na potrzeby kampanii wyborczej - Super Tusk. Nie przyniosła zwycięstwa kandydatowi PO, ale szumu małego narobiła jak dla mnie był to ciekawy projekt.
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-06-2009, 08:08
Junior Member

Domyślnie

warszawski przykład http://www.karolkowa49.pl/gra/
Odpowiedź z Cytatem
stare 17-06-2009, 11:47
Junior Member

Domyślnie

Wszystko zależy zawsze od pomysłu. Trochę się zastanawiamy, czy gry we flashu to dobry pomysł na promocję, czy nie. Moim zdaniem punktem wyjścia nie powinny być rozważania gra czy nie gra, tylko konkretny pomysł, który ma szansę wzbudzić zainteresowanie internautów i właściwie prezentować wizerunek firmy. Nie jestem specjalnie znawcą, ale jeśli udostępnimy taką grę poza serwisem licząc, że rozejdzie się lotem błyskawicy, to jeśli sam pomysł będzie do bani to efekt może być opłakany. Dodatkowo wiem, że są możliwości, które pozwalają w prosty sposób na usunięciez gry elementów graficznych związanych z firmą np. logo
Pzdr
stare 13-09-2009, 12:06
Junior Member

Domyślnie

Myślę, że ładna dobrze zrobiona gra nawet jeśli prosta bardzo wciąga i może śmiało pomóc w budowaniu marki firmy.
Tutaj przykład jednej z takich gier , która nie promuje bezpośrednio żadnej marki ale została zrobiona przez firmę, która takie gry robi:
http://www.ostryga.pl/gry-online/pol...na_gruba_rybe/
stare 02-04-2010, 11:50
Junior Member

Domyślnie

W temacie gier i szeptanego marketingu. Ostatnio stworzyłem serwis 1000zlotych.pl, postanowiłem nie koncentrować się wyłącznie na graniu, ale też na dostarczaniu użytkownikowi fajnej rozrywki, dreszczyka emocji i kilku powiązanych ze sobą produktów.
Jako platforma marketingu - wyłącznie serwisy społecznościowe.

Sama gra ma kilka płaszczyzn - jest gra darmowa, która liczę że będzie stanowiła impuls do rozwoju reklamowego, jest gra płatna, która utrzymuje serwis i jest też kilka innych produktów związanych z samym działaniem gry.

Wszystko wykonane bez użycia Flash - jest lekkie, proste i efektowne.

Odświeżając temat kosztów - stworzenie tego serwisu to około trzy tygodnie pracy. Sam wkład pracy wyceniam na 15k
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
You may Nie post new threads
You may Nie post replies
You may Nie post attachments
You may Nie edit your posts

vB code is Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Włączony

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 12:35.

Forum Blog

Polecamy

Ogólne zasady bhp komputery apple sklep