Poniżej znajdziesz dyskusję o branding poprzez second life na forum Branding w internecie; czołowe marki świata postanawiają zaznaczyć swoją obecność w second life. Cele to przede wszystkim ...
czołowe marki świata postanawiają zaznaczyć swoją obecność w second life. Cele to przede wszystkim budowanie wizerunku marki. Poniżej filmik pokazujący wirtualny branding.
Dla mnie jest to trochę dziwne. Już bardziej warto by było zainwestować w reklamę w grach. Myślę, że SL niedługo się skończy dla wielu tych, którzy na nim nie zarabiają, więc..
Ci ktorzy wchodza do Second Life na pewno nie licza CPM, tylko licza na buzz i bycie numero uno. Jestesmy pierwsza firma z branzy x z PL, ktora jest w SecondLife... itd. etc.
Ktosik tutaj wyliczyl http://www.techcrunch.com/2007/07/14...off-the-light/
, ze CPM moze skakac miedzy 20-180$, ale nie wliczyl korzysci wynikajacych z szumu dzieki SL. Temat zrobil sie modny.
Ostatnio wrzuciłem SL, ale jakoś mnie nie oczarował może nie mam czasu na virtualne życie
chociaż jako ciekawstkę mogę powiedzieć, że właśnie na SL rozpracowane siatkę pedofili, którzy to wykorzystali do wymiany materiałów właśnie SL.
Paskudnie, ale samo życie....
Kraków, jako pierwsze polskie miasto, wkroczył do SecondLife
Jak oceniacie zasadność takiego działania? Czy osobom zajmującym się promocjom Krakowa uda się wirtualną część miasta wypełnić wirtualnymi mieszkańcami?
Cytat:
Jest to pierwszy tego typu projekt w Polsce, a Kraków jest drugim, po Amsterdamie miastem, którego lustrzane odbicie znalazło się w Second Life. – mówi Zbigniew Woźnowski pomysłodawca projektu i prezes Supremum Group. Rzeczywistość pojmowana w kategoriach symulakrów, o których pisał Baudrillard, dziś objęła swym zasięgiem również takie struktury jak państwa czy miasta.
Emanacją tej rozwijającej się w wirtualnym świecie tendencji jest stworzony przez nas Second Krakow – dodaje Woźnowski.
Supremum Group cały czas rozbudowuje projekt tak, aby jak najwierniej oddawał krakowski rynek. Zespół grafików pracuje już nad zagospodarowaniem podziemi znajdujących się pod płytą główną rynku. Jest to o tyle interesujące, że kryją one wiele tajemnic i stanowią nie lada atrakcję, nie tylko dla archeologów i pasjonatów, ale także dla odwiedzających miasto turystów. Dzięki projektowi stworzonemu przez Supremum Group, będzie można dotrzeć także do miejsc, które w realu dostępne będą dla zwiedzających dopiero w 2012 roku – mówi pomysłodawca projektu.
W przyszłości w Second Krakow będzie można wejść do Kościoła Mariackiego, zobaczyć unikatowe zbiory w Sukiennicach. Już dziś jednak można pospacerować wśród zabytkowych kamienic i kupić precla, za którego trzeba oczywiście zapłacić w „lokalnej” walucie, czyli w linden dolarach (L$).
Supremum Group rozpoczęło pracę nad przeniesieniem kolejnych polskich miast do wirtualnej rzeczywistości.
A tutaj dodatkowo zachęta praownika agencji Top 1000, który mówi o tym, dlaczego warto inwestować w SL:
Tomasz, tyle, że wizualizację Krakowa w SL nie zrobiło miasto, ale prywatna firma, ktora teraz czerpie zyski z dzierżawy krakowskim firomom lokacji.
Nie zmienia to faktu, że jak już zostało powiedziane, chodzi bardziej o buzz niż faktyczną "sprzedaż poprzez SL".
Myślałem, że było to na zlecenie Urzędu Miasta Krakowa. Dzięki za info.
Ktoś będący uczestnikiem SL widzi tam jakiś ruch oprócz ładnie wykonanych wizualizacji -- bo tutaj jest podstawa sukcesu i pokazanie umiejętności marketingowych firmy -- czy uda się te przestrzenie zapełnić.
Jesli ktoś by myslał zaangazowaniem rzeczywistym graczy w gre to zamiast brandzlować klienta trendy second lifem, to trza by pomysleć nad reklamą w Word of Warcraft. HUA!
Ale nawet nie orientowałem się czy to tam mozliwe. Wiem tylko jak wszyscy moj znajomi informatycy tam zycie rodzinne wprost prowadzą
programy tego rodzaju powinny byc bardziej dostepne, reklamy w nich zawarte można zorganizować jak w naszym zyciu, byle nie byly uciazliwe jak w innych edycjach tego programu, to sprawi ze beda dynamicznie sie rozwijać
ael nasze zycie nigdy nie wiadomo w jakim stopniu jest wirtualne, a w jakim realne
co prawda to moj pierwszay wpis na tym forum [witam wszystkich bardzo serdecznie ]ale tematyka Second Life interesuje sie juz od 2005 roku kiedy w naszym kraju platforma ta nie byla jeszcze tak dobrze znana jak dzisiaj.. zgadzam sie ze to swietne miejsce na wykorzystanie buzz marketingu w dzialaniach brandingowych niestety wiele firm dzialajacych w SL otwiera w nim swoje biura i na tym poprzestaje nie potrafi przyciagnac do nich wiekszej liczby odwiedzajacych co najwyzej kolegow po fachu ktorzy interesuja sie ta tematyka, to co mnie najbardziej ciekawi to rozwoj rynku reklamowego zarowno w SL jak i w grach komputerowych mam tez ciekawy link do tego temetu jesli ktos jest sazczegolnie zainteresowany.. http://www.studiobakalie.pl/blog.php
Ponieważ nie chodzi jedynie o to by otworzyć biuro, ale by ten fakt wykorzystać. Jak widzę reklamę firmy produkującej elektronarzędzia w SL zastanawiam się - kto decydował o tym? Czy aby tam jest target takowej?
Rozmawiam czesto z Klientaqmi i wprowadzam ich firmy do SL, ale - z umiarem i świadomością czemu to miałoby służyć...
Pierwszy drukowany, bezpłatny magazyn o Second Life
Pierwszy drukowany, bezpłatny magazyn o Second Life (Polski wydawca)
W styczniu 2008 firma Slang Corp. wyda pierwszy numer magazynu SL'ang Life, który będzie wydawany w języku angielskim i dostarczany do domów subskrybentów na całym świecie z pomocą poczty. Magazyn jest całkowicie darmowy, nie ponosimy też kosztów przesyłki! Aby co miesiąc dostać nowy 48-stronnicowy numer (A4), wystarczy odwiedzić wirtualną wyspę SL'ang Life i dokonać subskrypcji, wypełniając formularz na stronie www.slanglife.com.
Wielkie otwarcie wyspy Slang Life, zaprojektowanej i stworzonej przez pierwszego oficjalnie zarejestrowanego dewelopera z Polski – agencję aHead, miało miejsce 1 grudnia o północy. Ogromne zainteresowanie miesięcznikiem o SL drukowanym w RL, sprawiło, że już na długo przed rozpoczęciem uroczystości, wyspa była pełna ludzi. Po oficjalnych wystąpieniach zarządu odbył się ekskluzywny pokaz mody beatrix Kohime, a następnie zabawa w klubie z live dj - Annette Paster. Zdjęcia z otwarcia można obejrzeć (jak i dostać w formie pamiątkowego albumu) na wyspie.
Wydawcy Sl’ang Life porównują go do Newsweeka, a zatem będzie to pismo opiniotwórcze. Szkielet będą stanowiły cztery główne działy: SL życie, SL style i kultura, SL ekonomia oraz SL rozrywka. W ich ramach znajdziecie wywiad z osobowością miesiąca, nowinki i omówienia ważnych wydarzeń i miejsc w SL ze świata kultury, biznesu i polityki, a także rubrykę poświęconą muzyce, modzie i turystyce w SL, porady techniczne, powieść w odcinkach i wiele wiele innych ciekawostek. Jak podkreślał na otwarciu wyspy Macciej Schumann (Dyrektor Zarzadzajacy)– celem jest prezentacja spojrzenia, opinii i komentarzy avatarów i dziennikarzy zarówno z SL jak i z RL, co więcej w szerokiej, międzynarodowej perspektywie.
Pierwszy, unikatowy numer Sl’ang Life wydany zostanie w nakładzie zaledwie 10000 egzemplarzy, tj. 8 razy mniejszym niż spodziewany nakład kolejnych numerów. Zatem kto pierwszy (dokona subskrypcji) ten lepszy!
Piszę pracę magisterską o SL i promowaniu się w nim znanych firm. Może ktoś z Was miałby chwilę czasu i ochotę na wypełnienie ankiety dot. promocji w SL z punktu widzenia użytkownika? Bardzo proszę, to dla mnie naprawdę ważne.. Z góry dziękuję.
jestem odpowiedzialna za promocję pierwszego w Polsce poradnika (drukowanego) o Second Life - "Second Life. Życie, miłość, zarabianie pieniędzy" wydawnictwa BestPress.
Jana Gillespie (znana w Second Life jako Estrelle Fauna – twórca i właścicielka popularnej marki odzieżowej Primadonna) oraz Joerg Lindner (współwłaściciel firmy Big-Bit Australia, oferującej specjalistyczną wiedzę przedsiębiorstwom pragnącym wykorzystać Second Life jako platformę dla swoich Klientów lub formę prezentacji) pokazują jak stworzyć swojego awatara, robić wirtualne zakupy, porozumiewać się z innymi, tworzyć społeczności i zarabiać realne pieniądze. Autorzy - dla chcących otworzyć własny biznes w wirtualnej rzeczywistości – przekazują wskazówki dotyczące marketingu, mediów, zarządzania projektami i prawa w Second Life, podają przykłady intratnych zawodów i techniczne szczegóły programowania w LSL.
Patronat medialny nad książką „Second Life. Życie, miłość, zarabianie pieniędzy” objęli: Empik, Interia.pl i SecondPoland.pl.
MaxROY.com wydawca Sprawnego Marketingu prowadzi szereg szkoleń i konferencji z zakresu marketingu internetowego, pozycjonowania stron, Google AdWords itp. Poniżej znajdziesz listę zbliżających się szkoleń i konferencji: