Dylemacik - własna domena czy subdomena w serwisie blogowym
Poniżej znajdziesz dyskusję o Dylemacik - własna domena czy subdomena w serwisie blogowym na forum Blogowanie; Mam sobie bloga, jaki jest każdy może sobie spojrzec, prosty przejrzysty bez udziwnien, ...
Dylemacik - własna domena czy subdomena w serwisie blogowym
Mam sobie bloga, jaki jest każdy może sobie spojrzec, prosty przejrzysty bez udziwnien, w designie zen heheh
choc u mnie wiecej o zen w praktyce jest niż w samej promocji "minimalistycznych layoutów zen" :P
I tak się zastanawiam, czy aby nie porzucić szablonu tego i przesiąść sie na w pełni profi szablon wordpresa na kolejnej domenie poza zbiorami blogowisk i dalej ciągnąc me dywagacje o medytacyjnych rozkwitach wśród branży byznesowej heh.
I własnie sie zastanawiam, czy starac się wycisnąc ile sie da z platformy bloxa czy isc na swoje i budowac od zera stronke w wordpresie, by iśc z czasem, postepem osiagnięciami, no i trendi być
Porzucac wypozycjonowana już i otrzaskana w środowisku stronke dla budowy nowszej, sprawniejszej technologicznie i ogólnie hiper ?
blox ma swoje zalety, ale ciągle nie jesteś u siebie
Blox dostaje kopa ze względu na Gazete i generalną strategię Agory wspierania blogów. Wydaje mi się, że bardzo dobrze nadaje się do pewnych celów, widzę, że kilka firm ma swoje blogi + blogi na bloxie (takie mniej oficjalne czy w ogóle nie przyznają się do tego).
Jeżeli jednka myślisz o rozwjaniu swojego podstawowego bloga, polecam przejście na własną domenę. Na początku będzie ciężko, chociażby przez pozycjonowanie. Nie rezygnuj wieć całkowicie z bloxa, a raczej wykorzystaj jego potencjał do promocji nowej domeny i nie ograniczaj się tylko do linków w sidebar (głebokie linkowanie!).
Własna domena daje możliwości rozwijania bloga w coś więcej niż tylko blog. Być może za kilka miesięcy będiesz chciał mieć coś więcej: forum, sklep, oferte firmy w subdomenie. Do tego musisz mieć własną domenę. Jak powstawł Sprawny Marketing, to na początku miała to być strona będąca poszerzeniem treści z mojej książki o marketingu. Ewoluuje to ciekawie, blog to już nie tylko jak, ale inne osoby, co mnie bardzo cieszy. Mamy pomysły na dalszy rozwój i nie było problemu z przenoszeniem treści.
Jestem zwolenniczką tworzenia własnej strony, bloga, forum itd. we własanej domenie. Nigdy nie wiadomo kiedy wpadnie do głowy nowy pomysł i wtedy dobrze nie czuć się ograniczonym w działaniu. Poza tym domena jak wino - im starsza tym wartościowsza.
Również jestem za tym, by tworzyć blogi na odrębnych domenach - choć miejmy również świadomość tego, że systemy blogerskie, jak choć blox zapewniają lepszą "reklamę" bloga. Z drugiej storny - jeśli blog bezie aktywny i linkowany przez inne - reklamę również ma zapewnioną.
Dokładnie tak, jak napisał BartłomiejJ - serwisy blogowe zapewniają reklamę blogów w ich domenie, i to reklamę kierowaną do targetu, do którego sami pewnie byśmy nie dotarli. Kwestia tylko tego, czy uda nam się takich internautów przekonać do ponownych odwiedzin. Ale ogólniej - własna domena jest krokiem na przód.
w pełni zgadzam się z moimi przedmówcami – dzisiaj własna domena jest niczym wizytówka i warto jest mieć ją wykupioną, aniżeli podawać komuś stronę z często infantylnymi końcówkami. I tak jak napisała Ewa – nigdy nie wiadomo jaki w przyszłości profil zechcesz prowadzić pod daną nazwą.
własna domena jest niczym wizytówka i warto jest mieć ją wykupioną, aniżeli podawać komuś stronę z często infantylnymi końcówkami.
Dopowiem coś od siebie: Brak "infantylnych końcówek" świadczy o profesjonaliźmie i poważnym podejściu do tematu.
Chyba odpowiedzieliśmy na pytanie @ael418
W razie jakichkolwiek pytań o hosting, domenę, eksport wpisów, cokolwiek, chętnie pomogę.
pozdrawiam
Dobra nazwa, własna domena, linki z już popularnego, starszego bloga – to wszystko powinno przynieść świetne rezultaty. Z darmowymi blogami jest jak z mieszkaniem w dobrej dzielnicy: dobrze jest wynajmować, a jeszcze lepiej - mieć własne.
za i przeciw wordpress.com, to co teraz przychodzi mi do głowy:
(-) nie można zainstalować Google Analytics - analitykę możemy sprowadzić tylko do uproszczonych statów (pobieranych nota bene z GA) wewnątrz Wordpress
(-) nie można zmonateryzować popularności w tak prosty sposób jak Google AdSense
MaxROY.com wydawca Sprawnego Marketingu prowadzi szereg szkoleń i konferencji z zakresu marketingu internetowego, pozycjonowania stron, Google AdWords itp. Poniżej znajdziesz listę zbliżających się szkoleń i konferencji: